• Onroerend goed

    Onroerend goed

U bevindt zich hier: Home Expertise Onroerend goed Splitsing in appartementsrechten

Splitsing in appartementsrechten

Door splitsing kan men de waarde van een object verhogen. Over het algemeen zullen 4 appartementen van elk één verdieping bij verkoop meer opbrengen, dan hetzelfde pand met vier verdiepingen in z'n geheel. Splitsen kan dus lucratief zijn, doch voorzichtigheid is geboden. Aan de splitsingsvergunning kan de gemeente namelijk voorwaarden stellen, met betrekking tot de onderhoudstoestand van het te splitsen pand. Het is dus verstandig eerst na te gaan of een splitsingvergunning is vereist en zo ja, wat de kosten zullen zijn om aan de voorwaarden voor die vergunning te voldoen.

Ook aan de splitsing zelf zijn kosten verbonden zoals notariskosten, kosten van de splitsingstekening en kadasterkosten. Alle voormelde kosten zullen over het algemeen gemakkelijk uit de waardeverhoging als gevolg van de splitsing kunnen worden voldaan.

Belangrijk voor de inhoud van de splitsingsakte is een evenwichtige verhouding tussen de toekomstige eigenaren van de appartementsrechten. De verhouding tussen de eigenaren wordt voornamelijk bepaald door:
1. het breukdeel, dat uitmaakt welk gedeelte van het geheel wordt
toegerekend aan elk appartementsrecht, en
2. het aantal stemmen dat iedere eigenaar kan uitbrengen op de
vergaderingen van eigenaars.
Het breukdeel bepaalt meestal tevens het aandeel in de gemeenschappelijke kosten en baten van de desbetreffende eigenaar.

Voorts worden in splitsingsakte onderwerpen van verschillende aard geregeld, zoals:
- het gebruik van een appartementsrecht: bijvoorbeeld woning of kantoor;
- het gebruik van gemeenschappelijke gedeelten, zoals de hal en
het trappenhuis;
- de mogelijkheid een dakterras te hebben of te maken;
- de bijdrage aan de kosten van het liftonderhoud;
- het gebruik van de hijsbalk, enzovoorts.

De vereniging van eigenaars verzekert het gehele pand en iedere eigenaar betaalt zijn aandeel in de premie. Brandt het gehele pand af, dan wordt de verzekeringuitkering verdeeld overeenkomstig bedoelde breukdelen.
Te overwegen valt de inboedel te verzekeren bij dezelfde maatschappij om discussie over roerend of onroerend tussen twee verschillende verzekeringmaatschappijen te voorkomen.

Mol Notariaat B.V.
Emmaplein 8
1075 AW Amsterdam

T: 0031 (0)20 66 22 346
F: 0031 (0)20 67 38 120
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.